Счетоводство на онлайн магазин - 4 неща, които трябва да знаете

Счетоводно обслужване

Счетоводство на онлайн магазин - 4 неща, които трябва да знаете

Онлайн бизнеса се развива с главозамайваща скорост, но не може да се отрече, че през последните години различни агенции са хванали на прицел този бранш. За да се защитят потребителите от нелоялните практики, много често се стига до проверки, а санкциите от страна на законодателите са изключително “люти’ на фона останалите бизнеси в страната.

1. Извършват се постоянни проверки

Ако имате приходи от какъвто и да било вид електронна търговия, трябва да знаете, че приходните агенции извършват постоянни проверки. Всъщност, това важи дори и ако не притежавате собствен магазин, а действате чрез платформите на Ebay и Amazon.

Без значение по какъв канал извършвате своята търговска дейност и как успявате да достигнете до потребителите, това е бизнес, който носи приходи и вие трябва да декларирате всички постъпления пред приходната агенция.

Тук има известни различия по отношение на това как се процедира, ето защо трябва да се доверите на добър счетоводител, който да ви насочи как точно се действа в тази област във всяка ситуация.

2. Не забравяйте кои са най-важните документи

Много търговци в началото са леко объркани, защото при техния тип работа не се издава фискален бон. Тук обаче има друга документация, която е много важна и съответно трябва да се съхранява и обработва.

Тук ролята на фискален бон може да се каже бива поета от документите за доставка, които показват, че дадената сума е платена а стоката получена.

3. Изпращането на стоката реална продажба ли е

Във воденето на счетоводството на електронен магазин има редица моменти, за които се търси решение на проблема. Добрият счетоводител ще знае как да постъпите в такъв момент и несъмнено ще може да ви консултира за да нямате проблеми със закона.

Макар и първоначално изпратената стока да се отчита като реална продажба, върху която се дължи съответния данък, все пак има една вратичка, която приходните агенции позволяват на търговците да приложат в случай на нужда.

Тук става дума за така нареченото сторниране, при което в случай на върната по някаква причина стока, търговецът прави сторно на продадената стока и пази съответния документ. По този начин и с негова помощ се избягва момента, в който търговецът би дължал данък за нереална покупка.

4. Изберете единствено опитна кантора

Имайте предвид, че всяка счетоводна кантора проявява известен уклон да работи с фирми от дадена област. Това означава, че дори и да се спрете на кантора и счетоводители с голям опит, вие ще трябва да заложите и на това те да имат не какъв да е опит, а именно във вашата област.

Имайте предвид, че много хора, предлагащи счетоводни услуги, дори и когато имат изключително богат опит в сферата, могат да се окажат изненадващо неинформирани за една или друга област, с която досега просто не са се сблъсквали.

Макар че това не винаги е така, по правило по-младите специалисти са по-добре запознати с онлайн бизнеса и винаги притежават повече сведения за това как се процедира в дадената ситуация. Във всеки случай, най-добре би било просто да се ангажирате с това да проучите в коя счетоводна кантора залагат на онлайн магазини и тогава да се насочите точно в тази посока.





{START_COUNTER}